Gaudete - Navratil Andrea és Mali Katalin koncertje Badacsonytomajon

Gaudete - Navratil Andrea és Mali Katalin koncertje Badacsonytomajon
2022.12.08.

Navratil Andrea csodálatos énekhangja és Mali Katalin orgonajátéka töltötte be a badacsonytomaji Szent Imre templomot, advent második vasárnapján a Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány Káli Advent programsorozat harmadik eseményén.

Gaudete vagyis örvendjetek. Ez volt a címe a koncertnek, melyen vendégként fellépett Günter testvér is, aki Bakonybélből a Szent Mauríciusz Monostorból érkezett.

Az adventi időszakban mindenki a Megváltó születését várja, hétről-hétre egyre több gyertyát gyújtunk meg a koszorún, emlékeztetve magunkat arról, hogy hamarosan itt a karácsony, a Fiú eljövetele.

De Jézus születésére emlékezve nem feledkezhetünk meg édesanyjáról, Máriáról sem. A három művész koncertjén magyar népdalok és egyházi népénekek, valamint gregorián, középkori, reneszánsz és barokk egyházzenei tételek hangoztak el. Hallhattunk magyar, latin és gallego-portugal nyelven Máriát dicsőítő dalokat, barokk orgona darabokat és a magyar hagyományban megőrzött középkori eredetű népi énekeket.

A koncert alatt lélekben ott lehettünk, mikor Mária meglátogatta Erzsébetet és a betlehemi jászolban is. Puer natus in Betlehem, hangzott fel a a középkori karácsonyi hálaadó ének, miközben teljesen el tudtunk szakadni a templomon kívül hagyott világban történő negatív eseményektől.

Navratil Andrea és Günter testvér hangja és Mali Katalin orgonazenéje a tomaji templom akusztikájával megfejelve elegendő lelki muníciót adott a következő hetek karácsony-várására, hisz bár a külvilág zaja igen erős, kicsit befelé fordulva megtalálhatjuk a békét.

A koncert a Veszprém-Balaton EKF 2023 támogatásának köszönhetően jött létre.

Vissza
Támogató: