A kultúra nem évszakhoz kötött, még a Balatonon sem

A Káli Kövek Közhasznú Alapítvány nem akar belenyugodni abba a sztereotípiába, hogy a Balatonon – és ezen belül a Káli-medencében – csak nyáron van élet.
Ami tény, turista valóban több van az év legmelegebb hónapjaiban, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a helyieket sem. A nyári programok nekik is szólnak, de az esztendő maradék kilenc hónapjában sem kell, hogy az unalom jusson nekik osztályrészül.
A Kőfeszt immár harmadik alkalommal mutatta meg augusztusban, hogy van létjogosultsága a kulturális fesztiválnak a régióban. Akkor miért ne lehetne ősszel és télen is elhozni ezt a Balaton-felvidékre?
A KKKA többek közt ezért is hívta életre Képzőművészeti- és Irodalmi klubját. Előbbi szeptemberben két kiállítást is hozott, egyet Kékkútra, ahol Tóth-Almási Berke és Kulcsár István fotóin keresztül adtak ízelítőt a 2019-es mérai juhmérésről. Aki ezt kihagyta, az nagyon bánhatja. De van jó hírünk is. Legjobb tudomásunk szerint ennek a kiállításnak, bővített formában már biztosan helye lesz a 2022-es Kőfeszten is.
Majd ezután a Tapolcai Rajzbarátok Köre alkotónak képei kerültek ki a köveskáli Művelődési ház falaira. Mi vagyunk című kiállításuk bizton állíthatjuk, hogy komoly örömet okoz a festészet rajongóinak.
Ez a kiállítás ráadásul még megtekinthető, a szeptember 27-i héten kedden, csütörtökön és szombaton, a következő héten pedig hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton, 11-15 óra között. 
És itt kicsit javítanunk kell azon állításunkat, hogy két Képzőművészeti klub rendezvénnyel próbáltuk tartalmassá varázsolni a szeptembert. Mert volt egy harmadik is, ahol emelve a tétet, egyúttal egy Irodalmi klubot is kaptak a kővágóörsiek.
Haikut írni nem egyszerű dolog. Az ember azt hinné, hogy három rövid sor, gyerekjáték! Pedig éppen ebben rejlik nehézsége. Minderről a Sorslángocskák kötet szerzője, Szentkirályi Fittler Józseftől elsőkézből hallhattunk, aki magával hozta a kötet „illusztrátorát”, a grafikus művészt, Lengyel Zsüliettet is. Az már csak ráadás, hogy a haikukat Kolti Helga, a a Veszprémi Petőfi Színház korábbi igazgatója tolmácsolásában hallgathattuk.
Hirtelen ennyi. Persze ha belegondolunk, hogy mindezt a Balatonon máskor „uborkaszezonnak” hívott szeptemberben kaptuk, talán nem is olyan kevés.
Tapolcai remekművek a köveskáli falakon

Amatőr. Ezt a szót hallva eszünkbe jutnak a rémes sofőrök, a pocsék ételek és a kappanhangú énekesek. De néha kellemesen is csalódhatunk.
Velünk legalábbis megesett. Méghozzá Köveskálon, ahol a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány Képzőművészeti klubjának pénteki eseményén, egy kiállításmegnyitón jártunk. Azért valljuk be, néhány műkedvelő - értsd amatőr - képzőművész versenyre kelhet néhány ügyesebb kezű középső csoportossal, mert láttunk már olyan festményt, amiről nehéz volt eldönteni, hogy már készen van-e, vagy csak valaki véletlenül rátaposott. 
De a Tapolcai Rajzbarátok Körének alkotói kőkeményen rácofolnak erre a sztereotípiára. A MI VAGYUNK című kiállítás képei közül sok megállná a helyét bizony nevesebb galériákban is, így most a köveskáli művelődési ház büszkén feszíthet, hogy az ő falait ékesítik ezek az alkotások. 
Pálffy Gézáné Szabó Éva, Stankovics Béláné Anikó és Varga Károly festményei különböző festészeti eljárásokat alkalmaztak képeiken, valahogy mégis teljesen komplett, stílusosan azt mondhatnánk: összeáll a kép. Mindezt úgy, hogy mindhárman csak szerelmesei az ecset, a festék, és a vászon semmihez sem hasonlítható táncának, ám ez a rajongás művésszé varázsolta őket. Hiába "amatőrök", amit láthatunk, az szemet gyönyörködtető.
Aki tehát Köveskál közelében jár, és akad némi szabadideje, az kanyarodjon el a Henyei utca 7-be, és adjon szemének és lelkének egyaránt kielégítő kikapcsolódást. 
A kiállítás a szeptember 27-i héten kedden, csütörtökön és szombaton, a következő héten pedig hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton tekinthető meg 11-15 óra között. 
A programok a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jöttek létre.
Szent Györgytől Szent Mihályig – fotókiállítás Kékkúton

Akinek csak egyszer megadatott az életében, hogy részt vehetett a kalotaszegi Mérán minden esztendő Szent György napja környékén tartott fantasztikus népszokáson, a juhmérésen, az mindent elkövet, hogy évente ez egy visszatérő programja legyen. A termékenység előtt (is) adózó zenés, táncos hagyományőrzés valóban feledhetetlen. Tóth-Almási Berke és Kulcsár István a 2019-es (még pandémia, és határzár előtti...) rendezvényre kíváncsiságból látogatott el, majd a ihletet kapva elkezdtek fotózni. Maguknak.
Akkor még nem sejtették, hogy a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány jóvoltából ezek a képek a nagyközönség számára is megtekinthetők lesznek, a KKKA Képzőművészeti Klub keretében, Kékkúton (Fő utca 5.).
A Veszprém-Balaton 2023 EKF által is támogatott Klubnak ez már a második megjelenése (az első Kővágóörsön volt, augusztusban, amikor Kása Béla Erdélyi zenészek című hatalmas sikerű tárlatával debütáltak), amely már látogatható.
A kiállítást Tassy Péter néptáncos, állandó és tiszteletbeli mérai juhmérő nyitja meg szeptember 19-én 14 órakor, Muszka Ilona és Muszka György mérai táncos házaspár közreműködésével.
Aki szép és izgalmas képeket akar látni és a hozzájuk, valamint a hagyományhoz fűződő érdekes és humoros történeteket akar hallani, az nem hagyhatja ki e vasárnapi programot.
A belépés a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány rendezvényein díjtalan!
Kása Béla - erdélyi zenészek - fotókiállítás megnyitó és könyvbemutató

Csendes, szemlélődő ember Kása Béla. Figyel és ritkán szól. Beszélnek helyette a képei. Amikor mégis mesél, lehetetlen nem figyelni rá. A nyomorból a fényűző jómódig jutott tehetségével, de nem ejtette rabul a csillogó felszín. A dolgok nem is, az emberek mélye érdekli. Bejárta és végigfényképezte a fél világot, a szíve mégis, újra és újra, Erdélybe húzza.