Sokakat vonzott a Tapolcai Rajzbarátok kiállítása Salföldre

Sokakat vonzott a Tapolcai Rajzbarátok kiállítása Salföldre
2023.01.23.

A Magyar Kultúra Napjának előestéjén a Tapolcai Rajzbarátok Körének tagjai emlékeztek meg festményben és rajzban Petőfi Sándor és a Himnusz születésének 200. évfordulójára.

Ezen a napon nyílt meg ugyanis Mező Lászlóné, Pálffy Gézáné Szabó Éva, Stankovics Béláné és Varga Károly Évfordulók című kiállítása, mely a magyar kultúra e két fontos napjára emlékezett.
 

xtaprajzbkore_petofi_himnusz200_zsigmond zsuzsa_7950


Veszprém-Balaton EKF 2023 év nyitónapjára időzített rendezvényre megtelt az épület kiállítóterme, a környék szinte minden településéről érkeztek kultúrára éhes vendégek, mely bebizonyította, hogy igenis van helye egy ilyen épületnek a Káli-medencében, hiszen, ha értékes tartalommal töltjük meg, akkor a kultúrára fogékonyak sem maradnak távol.

A vendégeket első körben Csúri Ákos a kiállítást szervező Káli Kövek Közhasznú Alapítvány vezetője köszöntötte, felidézve az alapítvány és a Rajzbarátok körének jó kapcsolatát, melynek köszönhetően ez a kiállítás is létre jöhetett. Az Alapítvány irányítottan kérte fel a művészeket, hogy olyan alkotásokat hozzanak létre, melyek Petőfi Sándorra és a Himnuszra emlékeznek. Csúri Ákos elmondta, hogy az alapítvány rajzpályázatot hirdet a környékbeli óvodák, iskolák számára Petőfi és Himnusz témában és a kiállítás a legügyesebb gyerekek rajzaival egészül ki március közepén.

 

xtaprajzbkore_petofi_himnusz200_zsigmond zsuzsa_7900

 

A kiállítást Hangodi László, történész, főmuzeológus, a Rajzbarátok Körének tagja nyitotta meg. Bár ő erre a kiállításra nem készített művet, elmondta, hogy kölcsönösen segítették egymás munkáját, sokat beszéltek arról, hogy milyen alkotások készüljenek. Nagyon fontosnak tartották, hogy a kiállított műveken megjelenjen a Káli-medence és a nyugat Balaton-felvidék, jelképezve azt, hogy bár Kölcseynek és Petőfinek nem volt közvetlenül köze a tájegységhez, az itteni települések szobrokban, utcanevekben tovább hordozza az emléküket. Sőt, Hangodi elmondta, hogy mivel a környéki településekről is vittek vitézeke Bem József csapatába, könnyen lehet, hogy voltak olyan környéki férfiak, akik személyesen is találkozhattak Petőfivel.

xtaprajzbkore_petofi_himnusz200_zsigmond zsuzsa_7936


A hivatalos megnyitó után megtekinthettük a kiállított alkotásokat.
 

xtaprajzbkore_petofi_himnusz200_zsigmond zsuzsa_8049


A megnyitón megjelentek az esemény protokolláris része után sem nagyon akarták elhagyni a helyszínt. Látszott, hogy jól érzik magukat, mennyire sokat számít, ha vannak közösségi terek, ahova össze lehet jönni, lehet beszélgetni, együtt lenni.
 

xtaprajzbkore_petofi_himnusz200_zsigmond zsuzsa_8009

A Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház megtette az első lépést azon az úton, hogy egy kiemelkedő helyszíne legyen a Káli-medence kulturális életének. A következő közösségi alkalom tervek szerint a március idusán tartandó Kőfeszt Folkklub lesz, melynek témája 1848-49 lesz.

A kiállítás a Veszprém-Balaton EKF 2023 támogatásával jött létre.

(fotó: Zsigmond Zsuzsanna)

Vissza
Támogató: