80 Szomjas év – Könyvbemutató a Kőfeszten

80 Szomjas év – Könyvbemutató a Kőfeszten
2022.08.05.

A Káli-medence utolsó nagy bölényeként emlegették. Ezer szállal kötődött ehhez a vidékhez, ezek után pedig nem meglepő, hogy a Kőfeszt visszatérő vendége volt. Szomjas György filmrendező bár már nincs közöttünk, a Legenda mégis él.

 

 

 

 

A Kőfesztre már nem tér vissza, ám munkássága, világlátása és emléke igen. A KKKA Irodalmi Klub elhozza a látogatóknak a 80 Szomjas év című könyvbemutatót, ahol a rendező lánya, Szomjas Bori és Jávorszky Béla Szilárd szerző igyekszik megfejteni a „Szomjas-jelenséget”.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Szomjas György a 2021. április 7-én bekövetkező halála előtti hetekben - hét menetben - a diktafonomba mesélte az életét. Ezt a kötetet még együtt terveztük, de sajnos már egyedül valósítottam meg.

Fontos, hogy szándékaim szerint ez nem emlékkönyv, hanem memoárkötet - a függelékben szereplő dokumentumokat leszámítva benne kizárólag Gyuri mesél. Úgy, ahogy ő látta, úgy, ahogy ő élte át, úgy, ahogy ő értelmezte a maga mögött hagyott nyolc évtizedet. Objektív alapokon nyugvó, de vállaltan szubjektív visszaemlékezés ez. A lényeg, hogy ez a könyv nem róla szól. Hanem az ő könyve, az ő története.

-írja bevezetőjében Jávorszky.

És hogy pontosan mit és miről is mesél Gyuri? Milyen volt ez a bizonyos 80 Szomjas év? Augusztus 6-án minden kiderül Kővágóörsön.

A könyvbemutató a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 EKF támogatásával jött létre.

Vissza
Támogató: