Adventi ihletettségű ikon-kiállítás Kővágóörsön

Adventi ihletettségű ikon-kiállítás Kővágóörsön
2022.11.16.

Kővágóörsön folytatódik a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány Képzőművészeti Klubja. Advent előtti utolsó hétvégén Csesznák Veronika, VERA IKON című kiállítása nyílik meg a művelődési házban.

Csesznák Veronika Szentendrén született, legkorábbi tanulmányai megkezdésével művésztanárok sorát mondhatja mesterének. A város polgári kezdeményezésű alapítványi művésztagozatainak diákja grafika, textiltervezés, díszítőfestés szakokon egészen az érettségiig.

Mesterei ekkor: Zaszlavik Jenő, tervező-grafikus, rajz-művészettörténet tanár, Pro-Urbe díjas polgár és Molnár Bertalan, festőművész voltak.

A gimnáziumi évek alatt magántanítványa Paizs Péter festőművésznek és Pirk László, Munkácsy-díjas festőművésznek. Ebben au időszakban ismerkedett meg a sokszorosító grafikai technikával és ekkor alakította ki a szentendrei építészet inspirálta alapvető szimbólumkészletét. Tanulmányait az Ars Hungarica Művészeti Szakiskolában folytatta, ahol grafikusként végzett. Mesterei: Szurcsik József, Munkácsy-díjas festőművész, grafikus, Baksai József, festő-és garfikusművész és Sárközi Róbert, grafikus voltak. Diplomát a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolán szerezte rajz-vizuális kommunikáció szakon. Családjával három éve Révfülöpre költözött, ahol a község vezetésének felkérésére több közhasznú épület külső díszítését festette meg.

Művészetének alapja a szentendrei építészeti formavilág, a város vallási sokszínűségéből adódó Bibliai témák feldolgozása és az Ikon-szerű szentképek ábrázolásvilága. Visszatérő motívumai a lépcsősor, kanyarodó falak, a hal, víz. Emberábrázolásain a magányosság a bölcsességgel párban áll. A csukott szemek és lehajtott fejek a szomorú, beletörődött tapasztalás megnyilvánulásai, amelyek így is -megfosztva a szépségtől- képesek az együttérzés és a szeretet megindítására a nézőben. 

A Veszprém-Balaton EKF 2023 és a Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhetően létrejött  kiállítás megnyitójára 2022. november 19-én 17 órakor kerül sor a kővágóörsi művelődési házban.

 

 

16687837189231654_original

Vissza
Támogató: