Aki nélkül nem lenne táncházmozgalom - Martin Györgyre emlékeztünk

Aki nélkül nem lenne táncházmozgalom - Martin Györgyre emlékeztünk
2023.10.04.

Igen tartalmas napot tudhatnak maguk mögött azok, akik hétvégén a negyven évvel ezelőtt elhunyt Martin György (Tinka) tiszteletére rendezett emléknapon vettek részt, Salföldön.

 

 

 

 

 

 

Az Erdőfű zenekar, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány és a Magyar Etnokoreológiai Társaság által közösen szervezett programon egyaránt megfértek a vidám történetek, a komoly tudományos kérdésekkel, az alaposan megkoreografált táncelőadás és emlékműsor, az esti szabad táncházzal.

Az emléknap első felében Martin György kortársai, vele közvetlenül is kapcsolatban álló személyek elevenítették fel a folklorista személyiségét, munkamódszereit. Az első kerekasztal beszélgetésen, melyen Farkas Zoltán “Batyu”, Tóth Ildikó “Fecske”, Virágvölgyi Márta és Németh Ildikó vett részt, inkább a személyes történetek vitték a prímet, nem volt nehéz, hiszen Batyu és Fecske - mint kiderült - még laktak is Tinkánál, mikor az befogadta őket, míg nem volt hol lakniuk Budapesten.


A második, Könczei Csilla, Karácsony Zoltán, Héra Éva, Ratkó Lujza, részvételével zajló beszélgetés köszönhetően a meghívott vendégeknek, szakmai beszélgetés volt - persze nem megkerülve a személyes történeteket - Martin György tánckutatásáról.

Egy biztos - és ez ki is lett mondva a beszélgetések során -, ha Martin György nem lett volna, táncházmozgalom sem lett volna, vagy ha lett is volna, biztos nem ilyen formában.

A táncos rész előtt még a Káli Kövek Képzőművészeti Klub szervezésében bemutatásra került Klotz Miklós: Torockó és viselete című albuma, melynek érdekessége, hogy a fotográfus annyira beleszeretett Torockóba, hogy pár évvel ezelőtt egy házat is vett ott, így nem csak turistaként, hanem "helyi lakos"-ként is ismeri a környéket.


A délután és az este a már a néptánccé volt a főszerep, megfűszerezve egy nagyon színvonalas Martin György emlélműsorral, melyen az Erdőfű zenekar (melynek tagjai között ketten is annak a Borbély Jolánnak az unokái, aki hűséges társa volt a kutatónak) zenéje mellett visszaemlékezéseket hallhattunk többek között Andrásfalvy Bertalantól, Borbély Jolántól és Pesovár Ferenctől.

Az emlékműsor előtt azoban a következő generáció mutathatta be tudását Tinka előtt. Bemutatkozott a Pannónia Szíve táncelőadás, melyen Páll Éva és Szabó Csaba művészeti vezetésével láthattuk a Alba Regia Táncegyüttes Ifjúsági csoportját, Tördemic Néptáncegyüttest és utánpótlás Kacamajkó csoportját, Tatai Kenderke Kenderke  Néptáncegyüttest , Tatai Pöndörke  Néptáncegyüttest, Tatabányai Csutri  Néptáncegyüttest és a Komáromi Garabonciás Néptáncegyüttest.

És mi is zárhatna egy egy ilyen napot, mint egy kiadós táncház, melyen az Erdőfű zenekar húzta a talpalávalót és melyből az ifjúság igencsak kivette a részét.

Vissza
Támogató: